Probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer in voldoende hoeveelheden ingenomen, een gezondheidsvoordeel bieden. Ze kunnen helpen bij diverse gezondheidsproblemen, zoals het prikkelbare darmsyndroom, diarree en allergieën. Maar niet elk probioticum is hetzelfde. Bij de keuze voor een probiotica-supplement is het belangrijk om met specifieke aspecten rekening te houden. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een probioticum.

1. Voldoende stam-specifiek onderzoek
Probiotica bestaan uit verschillende bacteriestammen, elk met unieke eigenschappen. Kijk altijd welke bacteriestammen in het product zitten en of er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar hun effecten. Dat is zeer belangrijk omdat de ene bacteriestam de andere niet is, ook al behoren ze tot hetzelfde geslacht en soort. Daarom is vooral stam-specifiek onderzoek veelzeggend. Bekende en goed onderzochte stammen zijn Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), Lactobacillus acidophilus LA-5, Bifidobacterium lactis BB-12, Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus reuteri RC-14.
2. De hoeveelheid bacteriën moet hoog genoeg zijn
De dosering van probiotica wordt aangegeven in kolonievormende eenheden (cfu’s). Dit getal geeft aan hoeveel levende bacteriën er in een supplement zitten. Voor een goed effect is meestal een dosering van minimaal 1 miljard cfu per dag nodig. Sommige situaties, zoals tijdens en na een antibioticakuur, vragen om hogere doseringen.
3. De bacteriën moeten levend de darm bereiken
De bacteriën in een probioticum-supplement moeten een hele reis afleggen door de slokdarm, de maag en de dunne darm. Maagzuur en gal kunnen de bacteriën doden voordat ze hun werk kunnen doen. Dankzij een zorgvuldige productiemethode zijn goede probiotica bestand tegen maagzuur en gal, zodat de bacteriën levend de darmen bereiken.
4. Een mix van bacteriestammen kan nuttig zijn
Sommige probiotica bevatten meerdere bacteriestammen. Dit kan een bredere werking geven, omdat verschillende bacteriestammen verschillende gezondheidseffecten hebben. De verschillende stammen in een probioticum kunnen ook een synergetische werking hebben. Dit wil zeggen dat het gezamenlijke effect groter is dan de som van de individuele effecten. Bepaalde stammen kunnen elkaar echter ook remmen. Een recente studie concludeert dat de keuze van probiotica niet gebaseerd moet zijn op het aantal stammen, maar op de wetenschappelijke onderbouwing voor de werkzaamheid van de betreffende stam of combinatie van stammen.1
5. Kies een betrouwbaar merk
Niet alle probiotica zijn van goede kwaliteit. Kies daarom voor een merk dat transparant is over de samenstelling van het product en de werkzaamheid ervan onderbouwt met wetenschappelijk onderzoek.
6. Verpakking is belangrijk voor de levensvatbaarheid
Probiotica bevatten levende bacteriën. Het is daarom belangrijk dat de verpakking de bacteriën goed beschermt tegen licht, vocht, lucht en warmte. Bij voorkeur bewaar je probiotica na openen in de koelkast. Lees altijd de bewaaradviezen op de verpakking.
7. Let op extra ingrediënten
Sommige probiotica bevatten onnodige toevoegingen zoals suikers of vulstoffen. Kies liever een product met zo min mogelijk extra ingrediënten.
Conclusie
Een goed probioticum bevat de juiste bacteriestammen, een voldoende hoge dosering en een beschermende formule zodat de bacteriën levend de darmen bereiken. Kies voor een betrouwbaar merk dat transparant is over de samenstelling en het wetenschappelijke bewijs. Zo weet je zeker dat je een effectief product kiest dat echt iets doet voor je gezondheid!
Bronnen
1. McFarland LV. Efficacy of single-strain probiotics versus multi-strain mixtures: systematic review of strain and disease specificity. Dig Dis Sci. 2021;66:694–704.